vineri, 3 iulie 2009

Zimbrii au mai „tras” o palmă propriilor suporteri

Zimbrii au mai „tras” o palmă propriilor suporteri

Cu un deosebit interes au aşteptat amatorii fotbalului din capitală revenirea, după o pauză de un an, a clubului Zimbru în cupele europene intercluburi. Joi seara, formaţia din capitală a fost prima din R. Moldova care a deschis poarta noii competiţii europene – UEFA Europa League, turneu care are menirea să înlocuiască defuncta Cupa UEFA.
Au existat toate condiţiile pentru ca această revenire să genereze un veritabil spectacol de fotbal şi bună dispoziţe pe gazonul verde şi în tribunele cochetului stadion din strada Butucului. Pe lângă faptul că „galben-verzii” au avut parte de o susţinere calitativă din partea celor câteva mii de spectatori, sorţii de la Nyon, au hărăzit chişinăuienilor un adversar mai mult decât accesibil. Okzhetpes Kokcetav (Kazahstan) este o debutantă în cunpele europene intercluburi. Pe lângă faptul că a avut de parcurs o distanţă de multe sute de km, formaţia kazahă nu este una din elita fotbalistică din acest stat. Ea a decis să se înscrie în Europa League, după ce o serie de formaţii au refuzat să participe în acest turneu, din motive financiare.
Astfel că, o formaţie care a ocupat doar locul 9 (nouă!) în campionatul intern, a venit să-şi etaleze potenţialul pe gazonul din capitala R. Moldova. De remarcat că, oaspeţii au mai avut în cârcă şi o călătorie lungă şi extenuantă cu avionul care nu avea cum să nu se răsfrângă asupra jocului unei debutante.
Pe de altă parte, dezavantajele „zimbrilor” erau de asemenea importante, însă nu puteau fi invocate drept scuze pentru jocul penibil din seara zilei de joi. Comparativ cu Kazahstanul unde campionatul e în toi, Divizia Naţională reîncepe abia pe cinci iulie, în plus, temperatura ridicată (de peste 30 grade Celsius) constituie o normă în statul asiatic şi reprezintă o povară pentru moldoveni.
Din primele minute ale meciului Zimbru – Okjetpes, mi se crease impresia, că adversarii din Kazahstan pot fi bătuţi chiar şi de o echipă moldoveană de Divizia B, sau chiar de amatori. Deşi aveau în lot jucători cu o medie de vârstă mult mai mare, adversarii au avut o primă repriză în care au fost dominaţi cvasitotal în propria jumătate de teren, încât mai mulţi suporteri îi sugerau din tribune portarului moldovean Calancea, să se întindă pe iarbă, pentru a se relaxa puţin. În pofida acestui iureş ofensiv, discipolii lui Ivan Tabanov au ratat copilăreşte multitudinea de ocazii create. Astfel că, la pauză scorul era alb 0-0.
În mitanul secund, antrenorul Ivan Tabanov l-a introdus pe teren pe golgeterul ultimei ediţii a Diviziei Naţionale, Oleg Andronic. În loc să caut golul, din primele minute ale aflării în teren, el s-a aventurat într-o suită de simulări în preajma careului advers şi în interiorul acestuia, riscând o sancţiune dură din partea arbitrului central austriac. Şi totuşi, spre satisfacţia publicului, scorul a fost deschis în minutul 48, de Ion Demerji. O întorsătură avantajoasă a lucrurilor, însă pentru o siguranţă a calificării în turul doi al competiţiei mai era necesar încă cel puţin un gol. Şi acesta a venit... doar că nu în poarta unde era de aşteptat. Cu doar 20 de minute până la final, Okjetpes a beneficiat de o lovitură de pedeapsă directă din preajma careului advers. Absolut inexplicabilă a fost evoluţia în acest episod a căpitanului „zimbrilor”, portarului Nicolae Calancea, care după ce şi-a aşezat „zidul” coechipierilor, nu s-a postat în unica zonă unde putea fi expediat balonul, urmărind încremenit cum balonul intra elegant şi nestingherit în plasa propriei porţi. Şocaţi de cele întâmplate, doar peste două minute, „galben-verzii” au fost surprinşi de un atac kazah de pe extrema stângă şi adversarii au ieşit în avantaj în urma unui episod, în care din nou nu am putut citi jocul căpitanului Nicolae Calancea.
În cele 17 minute rămase s-au întreprins eforturi nemărginite ale moldovenilor de a egala tabela, însă sterilitatea a rămas calitatea de batză a ofensivei echipei Zimbru. Apropo, casele de parirui din capitală au propus cote de 5-6 pentru o victorie a echipei din Kazahstan la Chişinău. No coment!!!

4 comentarii:

  1. Buna palma, din stinga si din dreapta. Am asteptat un triumf al echipei Zimbrul in fata unei echipe cu mult mai slaba. Si ce am primit? Sintem dezamagiti. Nustiu daca vor mai putaea sa-si ia revansa.Speranta moare ultima......

    RăspundețiȘtergere
  2. dupa cum au jucat revansa cam pare dusa pe apa sambetei!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu cred ca vreun spectator prezent in tribune, dupa ce au asistat la inceputul meciului, putea avea indoieli in privinta unui rezultat pozitiv...

    RăspundețiȘtergere