duminică, 5 iulie 2009

Luptele moldoveneşti au viitor

Unele din cele mai prolifice discipline sportive din R. Moldova întotdeauna au fost luptele de diferit stil. Anume aceste probe au şi constituit un etalon al sportului autohton, în anii de după proclamarea independenţei, când alte genuri de sport se aflau într-o stare de hibernare (mă refer la activismul internaţional al federaţiilor de profil).
Luptele sportive, preponderent cele de stil liber sau judo au promovat cel mai bine imaginea republicii noastre la campionate Europene, mondiale, Jocuri Olimpice şi alte starturi de anvergură. Ruslan Bodişteanu, Ghenadie Tulbea, Serghei Mureico, Igor Graboveţchi, Victor Bivol, Sergiu Toma, Valeriu Duminică sunt doar câteva nume care au adus glorie sportului autohton. Dar timpul trece nemilos şi mulţi din performerii de altă dată se retrag stingheri în funcţii de antrenori sau în turneele comerciale pentru a nu crea amatorilor de sport senzaţia că ei nu mai pot obţine rezultatele care i-au consacrat. Noi le suntem recunoscători pentru performanţele realizate şi în acelaşi timp, nu putem să nu abordăm o întrebare retorică: ce urmează?
Pepiniera luptelor sportive este una din cele mai dezvoltate generatoare de talente, pe fondalul sportului moldovenesc, care reuşesc să se afirme plenar la turnee naţionale şi internaţionale. Din şirul acestor sportive au crescut noi campioni şi premianţi ai celor mai importante competiţii. Însă, din păcate, în ultimii ani, acest generator a fost afectat tot mai mult de dificultăţile care ne înconjoară, astfel că schimbul de generaţii pe care ni l-am dorit mai plastic şi fără efecte negative, se produce destul de anevoios.
Însă după o perioadă de “anestezie”, tinerii discipoli ai antrenorilor de lupte au încercat să mai afirme încă o dată, dar fără voce, pe saltelele de luptă: “Da! Acest sport are viitor”.
Zilele trecute, capitala Georgiei, Tbilisi, a găzduit campionatele Europene de juniori la lupte libere şi greco-romane, în cadrul căruia, reprezentanţii noştri au avut o evoluţie destul de bună. Luptătorul de stil liber Vasile Esir (55 kg) a obţinut medalia de bronz, iar la lupte feminine, a devenit posesoare a medaliei de argint, Angela Dorogan (51 kg).
Este de remarcat că, junele din Comrat, care evoluează în categoria redutabilului Ghenadie Tulbea, este fratele mai mic al altui luptător, Ilie Esir, medaliat al Europenelor de tineret. În concursul feminine, Angela Dorogan a fost unica reprezentantă a R. Moldova.
Ne-au bucurat la turneul din Tbilisi şi luptătorii de stil greco-roman. Deşi nu a urcat pe podium, moldoveanul Donior Islamov, a demonstrate veleităţi tehnice deosebite şi s-a clasat pe locul cinci în cântarul categoriei de 55 kg. Acest rezultat este, probabil, cea mai importantă realizare pentru noi, la Europenele din Tbilisi, or, luptele greco-romane de mai mult timp au nevoie de resuscitare, fie şi la nivel de juniori.
Să sperăm că evoluţia selecţionatei noastre la aceste campionate, nu constituie doar o prestaţie de rutină, ci o trambulină spre rezultate mai înalte şi mai promiţătoare.

Un comentariu:

  1. Practic luptele sint unica categorie de sport care ne duce faima peste hotarele tarii. Daca macar acesti sportivi nu vor fi sustinuti, atunci sportul moldovenesc va pierde si cea ce mai are. Cei de sus sa se trezeasca si sa ajute tinerii luptatori material, caci ei au ce ce o face. Astfel vom ajunge si noi o tara cu nume mare in lume.

    RăspundețiȘtergere