joi, 9 iulie 2009

R. Moldova va găzdui Balcaniada de Taekwondo

Luna iunie a constituit o perioadă de timp deosebit de fierbinte, la propriu şi la figurat, pentru taekwondiştii moldoveni, versiunea olimpică WTF. Asta deoarece, în toiul caniculei, sportivii care practică această probă de lupte orientale au avut un program foarte încărcat, competiţiile internaţionale de prestigiu urmând una după alta.
Ieri, Federaţia de Taekwondo WTF a R. Moldova a convocat o conferinţă de presă în care au fost enunţate ultimele performanţe realizate de către sportivii noştri. Preşedintele forului, Oleg Ciornîi, a remarcat că „din motive materiale, la turneele în care au participat loturile R. Moldova, s-au deplasat grupuri restrânse de luptători care însă au fost minuţios selectaţi”.
La Jocurile Balcanice din Serbia au fost prezenţi cinci taekwondişti din republica noastră, din care patru au urcat pe podium. Cu medalie de aur a fost decorată una din cele mai experimentate tinere sportive, Anastasia Codreanu. În acelaşi timp, Diana Zelenco, Ecaterina Boldişor şi Grigore Stepanov au intrat în posesia distincţiilor de bronz. Tot la Belgrad a avut loc şi un congres al reprezentanţilor statelor balcanice, unde din trei state-candidate (Turcia, Bulgaria şi R. Moldova), ultima a fost desemnată gazda ediţiei 2010 a Balcaniadei.
La doar o zi diferenţă, în Croaţia a avut loc Campionatul European, rezervat cadeţilor. „Ediţia de la Zagreb a fost a treia la număr şi în toate cele disputate până în prezent, moldovenii au devenit premianţi”, a spus Dumitru Bordeniuc, secretar general al federaţiei. Anul curent, luptătorii noştri au obţinut un loc trei prin Vladislav Priluţchi şi trei locuri cinci.
Un alt grup de membri ai forului respectiv se află din nou în Serbia, care, în aceste zile, găzduieşte Universiada Mondială.

Luptătorii din Comrat atacă Agenţia Sportului

Nu o singură dată s-a abordat problema atenţiei pe care o acordă autorităţile sportive sportului din provincie, atenţie, care iese în evidenţă exclusive în momentele când exponenţii localităţilor din afara principalelor oraşe reuşesc să se impună la turnee de anvergură.
Despre campionatele europene de lupte libere şi greco-romane, rezervate juniorilor, încheiate recent la Tbilisi am scris în mai multe rânduri, absolut motivat, deoarece trei dintre reprezentanţii moldoveni au urcat pe podium.
La conferinţa de presă convocată după revenirea formaţiei noastre din Georgia, pe lângă felicitările şi impresiile anunţate de către cei mai importanţi factori de decizie, s-au abordat şi o serie de probleme cu care se confruntă luptătorii, în special cei din UTA „Gagauz-Yeri”.
Preşedintele federaţiei regionale de lupte din Comrat, şeful Agenţiei Teritoriale Olimpice din zonă, Petru Vlah, s-a pronunţat foarte dur la adresa Agenţiei Sportului, acuzând instituţia respectivă că ignoră în mod deschis performanţele înregistrate de către sportivii găgăuzi, îngrădindu-le accesul la performanţă.
Această plângere a edilului de la Comrat a fost generată de faptul că premiantul de bronz al Europenelor de la Tbilisi, Vasile Esir, putea rata turneul din cauza problemelor financiare. Deplasarea lui nu a fost prevăzută în devizul aprobat de Agenţia Sportului, astfel că viitorul medaliat a plecat în Georgia doar cu susţinerea financiară a Primăriei Comratului.
Profitând de ocazie şi de prezenţa unui număr mare de jurnalişti sportivi, Petru Vlah a mai remarcat că, din cauza Agenţiei Sportului, unul din cele mai bune produse ale luptelor găgăuze, Ilie Esir (fratele premiantului de la Tbilisi), premiant şi el al turneelor europene de juniori, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice.
Prezent la întâlnirea cu presa, Teodor Dănilă, reprezentantul Agenţiei Sportului, a replicat că, în pofida crizei financiare, autorităţile se străduiesc să finanţeze evoluţiile tuturor liderilor unei sau altei probe sportive, iar faptul că luptătorul din Comrat nu a fost susţinut ţine de iniţiativa federaţiei naţionale de lupte, care nu l-a inclus în devizul de cheltuieli pentru participarea la Europene.
O fi având dreptate dl. Dănilă, dar luând în calcul restricţiile pe care le impun autorităţile în finanţarea procesului competiţional şi de antrenament, tindem să credem că nu doar federaţiile sportive sunt responsabile de soluţionarea acestei probleme.

W:

luni, 6 iulie 2009

“Academicienii” au smuls un egal important în meciul cu Dacia

După o pauză de aproximativ o lună, fotbalul mare a revenit pe gazoanele din republică. Conform programului stabilit, duminică s-au disputat meciurile etapei inaugurale.
Una din cele mai aşteptate partide, care s-a dovedit a fi şi una din cele mai interesante, s-a jucat pe stadionul Dinamo din capitală, dintre formaţiile chişinăuiene Dacia şi Academia UTM. Deşi la finalul ediţiei trecute concurentele au ocupat locuri la poluri opuse ale clasamentului, ambele formaţii au abordat cu multă responsabilitate meciul şi îşi doreau un rezultat pozitiv. În primul sfert de oră a fost consemnat un joc prudent din partea ambelor echipe, fără prea multe faze periculoase.
La prima ocazie de gol, însă, “lupii galbeni” au reuşit să deschidă tabela. Mijlocaşii au oferit o pasă în adâncime lui Victor Bulat, care, de pe extrema dreaptă, a centrat impecabil ucraineanului Oleksandr Zgura, care a înscris cu capul pentru 1-0. Această reuşită a ajutat vicecampioanei din anul trecut să treacă la cârma jocului, construind acţiuni ofensive cu multe faze de gol. Până la finele primei reprize, dacii au avut patru ocazii de gol, dar tabela a rămas intactă.
Mitanul secund a avut aproximativ acelaşi scenariu. În toiul atacurilor necontenite ale Daciei. Jucătorii de la Academia UTM şi-au surprins adversarii pe contraatac şi, în minutul 57, Petru Leucă a egalat scorul. Ambele formaţii au căutat golul victoriei în ultima jumătate de oră a partidei, dar scorul a rămas egal, 1-1.
În alte meciuri au fost consemnate rezultatele: Iskra-Stal Râbniţa – FC Tiraspol 1-0, Olimpia Bălţi – Viitorul Orhei 1-0, Sfântul Gheorghe Suruceni – Nistru Otaci 0-0, CSCA-Rapid Chişinău – Dinamo Tighina 2-1.

duminică, 5 iulie 2009

Luptele moldoveneşti au viitor

Unele din cele mai prolifice discipline sportive din R. Moldova întotdeauna au fost luptele de diferit stil. Anume aceste probe au şi constituit un etalon al sportului autohton, în anii de după proclamarea independenţei, când alte genuri de sport se aflau într-o stare de hibernare (mă refer la activismul internaţional al federaţiilor de profil).
Luptele sportive, preponderent cele de stil liber sau judo au promovat cel mai bine imaginea republicii noastre la campionate Europene, mondiale, Jocuri Olimpice şi alte starturi de anvergură. Ruslan Bodişteanu, Ghenadie Tulbea, Serghei Mureico, Igor Graboveţchi, Victor Bivol, Sergiu Toma, Valeriu Duminică sunt doar câteva nume care au adus glorie sportului autohton. Dar timpul trece nemilos şi mulţi din performerii de altă dată se retrag stingheri în funcţii de antrenori sau în turneele comerciale pentru a nu crea amatorilor de sport senzaţia că ei nu mai pot obţine rezultatele care i-au consacrat. Noi le suntem recunoscători pentru performanţele realizate şi în acelaşi timp, nu putem să nu abordăm o întrebare retorică: ce urmează?
Pepiniera luptelor sportive este una din cele mai dezvoltate generatoare de talente, pe fondalul sportului moldovenesc, care reuşesc să se afirme plenar la turnee naţionale şi internaţionale. Din şirul acestor sportive au crescut noi campioni şi premianţi ai celor mai importante competiţii. Însă, din păcate, în ultimii ani, acest generator a fost afectat tot mai mult de dificultăţile care ne înconjoară, astfel că schimbul de generaţii pe care ni l-am dorit mai plastic şi fără efecte negative, se produce destul de anevoios.
Însă după o perioadă de “anestezie”, tinerii discipoli ai antrenorilor de lupte au încercat să mai afirme încă o dată, dar fără voce, pe saltelele de luptă: “Da! Acest sport are viitor”.
Zilele trecute, capitala Georgiei, Tbilisi, a găzduit campionatele Europene de juniori la lupte libere şi greco-romane, în cadrul căruia, reprezentanţii noştri au avut o evoluţie destul de bună. Luptătorul de stil liber Vasile Esir (55 kg) a obţinut medalia de bronz, iar la lupte feminine, a devenit posesoare a medaliei de argint, Angela Dorogan (51 kg).
Este de remarcat că, junele din Comrat, care evoluează în categoria redutabilului Ghenadie Tulbea, este fratele mai mic al altui luptător, Ilie Esir, medaliat al Europenelor de tineret. În concursul feminine, Angela Dorogan a fost unica reprezentantă a R. Moldova.
Ne-au bucurat la turneul din Tbilisi şi luptătorii de stil greco-roman. Deşi nu a urcat pe podium, moldoveanul Donior Islamov, a demonstrate veleităţi tehnice deosebite şi s-a clasat pe locul cinci în cântarul categoriei de 55 kg. Acest rezultat este, probabil, cea mai importantă realizare pentru noi, la Europenele din Tbilisi, or, luptele greco-romane de mai mult timp au nevoie de resuscitare, fie şi la nivel de juniori.
Să sperăm că evoluţia selecţionatei noastre la aceste campionate, nu constituie doar o prestaţie de rutină, ci o trambulină spre rezultate mai înalte şi mai promiţătoare.