Nu o singură dată s-a abordat problema atenţiei pe care o acordă autorităţile sportive sportului din provincie, atenţie, care iese în evidenţă exclusive în momentele când exponenţii localităţilor din afara principalelor oraşe reuşesc să se impună la turnee de anvergură.
Despre campionatele europene de lupte libere şi greco-romane, rezervate juniorilor, încheiate recent la Tbilisi am scris în mai multe rânduri, absolut motivat, deoarece trei dintre reprezentanţii moldoveni au urcat pe podium.
La conferinţa de presă convocată după revenirea formaţiei noastre din Georgia, pe lângă felicitările şi impresiile anunţate de către cei mai importanţi factori de decizie, s-au abordat şi o serie de probleme cu care se confruntă luptătorii, în special cei din UTA „Gagauz-Yeri”.
Preşedintele federaţiei regionale de lupte din Comrat, şeful Agenţiei Teritoriale Olimpice din zonă, Petru Vlah, s-a pronunţat foarte dur la adresa Agenţiei Sportului, acuzând instituţia respectivă că ignoră în mod deschis performanţele înregistrate de către sportivii găgăuzi, îngrădindu-le accesul la performanţă.
Această plângere a edilului de la Comrat a fost generată de faptul că premiantul de bronz al Europenelor de la Tbilisi, Vasile Esir, putea rata turneul din cauza problemelor financiare. Deplasarea lui nu a fost prevăzută în devizul aprobat de Agenţia Sportului, astfel că viitorul medaliat a plecat în Georgia doar cu susţinerea financiară a Primăriei Comratului.
Profitând de ocazie şi de prezenţa unui număr mare de jurnalişti sportivi, Petru Vlah a mai remarcat că, din cauza Agenţiei Sportului, unul din cele mai bune produse ale luptelor găgăuze, Ilie Esir (fratele premiantului de la Tbilisi), premiant şi el al turneelor europene de juniori, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice.
Prezent la întâlnirea cu presa, Teodor Dănilă, reprezentantul Agenţiei Sportului, a replicat că, în pofida crizei financiare, autorităţile se străduiesc să finanţeze evoluţiile tuturor liderilor unei sau altei probe sportive, iar faptul că luptătorul din Comrat nu a fost susţinut ţine de iniţiativa federaţiei naţionale de lupte, care nu l-a inclus în devizul de cheltuieli pentru participarea la Europene.
O fi având dreptate dl. Dănilă, dar luând în calcul restricţiile pe care le impun autorităţile în finanţarea procesului competiţional şi de antrenament, tindem să credem că nu doar federaţiile sportive sunt responsabile de soluţionarea acestei probleme.
W:
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu