joi, 23 iulie 2009

Goluri „xeroxate” în meciurile dintre „Sheriff” şi „Inter”

Sheriff Tiraspol - Inter Turku 1-0 (0-0), rezultat total 2-0

Marcator: Suvorov (69, din penalti)

„Sheriff”: Stanislav Namaşco, Tarhnişvili, Corneencov, Suvorov, Balima, Karpovici, Ruamba, Diedhiou, Rodrigues, Vitalie Bulat (Verbeţchi, 70), Nadson Antrenor: Leonid Kuciuk

Arbitru: Carlos Velasco Carballo (Spania)

Stadion: „Sheriff” (Tiraspol), 11000 de spectatori


Campioana la fotbal a R. Moldova, Sheriff Tiraspol, este prima echipă din Divizia Naţională care accede în turul trei preliminar al competiţiilor europene intercluburi.
Sorţii de la Nyon (Elveţia) hărăziseră pentru jucătorii nistreni un adversar care nu se clasa în topul favoriţilor în preliminariile Ligii Campionilor Europeni la fotbal. Inter Turku este un club finlandez relativ tânăr, care joacă din anul 1990 şi se bazează, în mare parte, pe fotbalişti din propria pepinieră.
Cu toate acestea, în meciul din prima manşă, Sheriff a obţinut victorie doar de 1-0, graţie golului înscris de Alexandru Suvorov din penalti.
Partida de răspuns, disputată miercuri la Tiraspol, a adunat în tribune un număr dublu de suporteri faţă de primul joc. Şi aceştia nu au fost dezamăgiţi. Faze periculoase la ambele porţi, save-uri spectaculoase ale portarilor Stanislav Namaşco şi Patrick Bantoloi, penalti, gol… sunt doar câteva din ingredientele spectacolului prestat de jucătorii celor două formaţii.
Unicul gol înscris pe Stadionul „Sheriff” a fost aproape identic cu cel marcat pe arena scandinavă: portarul finlandezilor Bantoloi l-a faultat în careu pe Balima, iar Suvorov a înscris cu sânge rece de la punctul cu var.
Astfel, tiraspolenii au acces în turul trei preliminar unde se vor confrunta cu Slavia Praha.

„PSV Eindhoven” poate reveni în R. Moldova

Recent, Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a stabilit prin tragere la sorţi programul turului trei preliminar în Liga Campionilor Europeni, precum şi în noul turneu intercluburi - Europa League.
Deja mai mulţi ani la rând în competiţia campionilor suntem reprezentaţi de Sheriff Tiraspol. După ce au învins în meciul-tur din deplasare formaţia finlandeză Inter Turku (1-0) în al doilea tur preliminar, tiraspolenii au prima şansă la calificare şi după meciul de răspuns de joi de la Tiraspol. În turul trei, învingătoarea acestei duble manşe se va confrunta cu formaţia cehă Slavia Praga.
Dacă Sheriff va părăsi competiţia în turul trei, atunci campioana R. Moldova va fi înscrisă în meciurile preliminare din Europa League.
Actualmente în acest turneu evoluează alte trei formaţii moldoveneşti: Dacia Chişinău, Iskra-Stal Râbniţa şi Zimbru Chişinău.
Învingătoarea dintre Dacia şi Zilina (Slovacia) va juca în turul trei preliminar al competiţiei Europa League cu formaţia Hajduk Split din Croaţia. „Lupii galbeni” au şanse minime de a se califica după ce au cedat în deplasare, săptămâna trecută, cu scorul 0-2.
Dacă vor trece de bulgarii lui Cerno More Varna, nistrenii de la Iskra-Stal vor readuce în R. Moldova galonata formaţie olandeză PSV Eindhoven. În meciul-tur din Varna, echipa lui Vlad Goian a cedat cu 0-1.
Un adversar relativ uşor va avea Zimbru, dacă va învinge formaţia lusitană Pacos de Ferreira. Învingătoarea acestei perechi va înfrunta câştigătoarea dintre Bnei Yehuda (Israel) şi Dinaburg (Letonia). Pe o ploaie torenţială, Zimbru a terminat primul meci, de pe teren propriu, cu scorul de 0-0.
De remarcat că Hajduk şi PSV Eindhoven au mai jucat în R. Moldova, în dispute de Cupa UEFA, cu Zimbru Chişinău.

TIMPUL, 21 iulie 2009

Sete de goluri pe o ploaie torenţială

De mai mult timp, evoluţia clubului de fotbal Zimbru nu mai constituie un punct de atracţie pentru amatorii de fotbal din capitală şi din toată republica. Acest pasivism al microbiştilor a fost generat în primul rând de jocul extrem de modest prestat de fotbalişti, dar şi de lotul subţiat şi absolut neexperimentat al „galben-verzilor”.
Evoluţia formaţiei din strada Butucului în primele meciuri din Europa League a schimbat, însă, atitudinea fanilor. În primul tur preliminar, în care Zimbru s-a confruntat cu kazahii de la Okjetpes Kokcetau, adversară pe care moldovenii au devansat-o cu multe emoţii, suporterii nu s-au înghesuit în tribune. Abilitatea cu care „zimbrii” au obţinut calificarea în turul al doilea, după ce pierduse pe teren propriu şi numele următorului adversar - Pacos de Ferreira (Portugalia) au readus însă microbiştii în tribune.
În seara zilei de joi, peste 8000 de suporteri au ocupat locurile în tribunele stadionului principal „Zimbru” pentru a vedea cum junii (vârsta medie 19-21 de ani) antrenaţi de Ivan Tabanov vor da piept finalistei Cupei Portugaliei, la care sunt legitimaţi nu mai puţin de şapte brazilieni, un francez şi un venezuelian.
După cum remarca antrenorul chişinăuian înaintea meciului, o adevărată „inundaţie” de fotbalişti brazilieni. Imediat după fluierul de start al francezului Philippe Kalt, surprinzător, gazdele au preluat iniţiativa şi au dominat adversara aproape pe toată durata partidei. Pe la mijlocul primei reprize, ploaia torenţială care s-a abătut asupra capitalei a „murat” din plin cei 22 de jucători şi trei arbitri. Cu toate acestea, fotbaliştii au continuat să prezinte un spectacol superb spre deliciul spectatorilor. În pofida acestui fapt, scorul alb (0-0) a rămas până la finalul meciului.

TIMPUL, 20 iulie 2009

Ion Luchianov şi-a realizat încă un vis

Deşi este considerat regina sporturilor, atletismul în R. Moldova nu ne bucură constant cu rezultate performante la nivel internaţional. Din aceste considerente, orice distincţie obţinută de sportivii moldoveni la turneele internaţionale de anvergură reprezintă un succes important atât pentru Federaţia republicană de Atletism, precum şi pentru sportul autohton în întregime.
Liderul incontestabil al atletismului autohton din ultimii ani, alergătorul Ion Luchianov se manifestă prin evoluţii constante care se materializează în rezultate remarcabile, consemnate în cadrul competiţiilor internaţionale şi locale.
Recent, atletul din Slobozia-Duşca (Criuleni) a atins unul dintre obiectivele pe care şi le-a stabilit de mai mult timp în cariera sa de sportiv. Insistent din fire, responsabil la maximum în cadrul antrenamentelor şi cu o tactică disciplinară iscusită pe pistele de alergări, el a urcat pe cea mai înaltă treaptă a Universiadei Mondiale de la Belgrad (Serbia), proba de 3000 metri obstacole, realizând astfel cel mai mare succes pentru echipa noastră la acest for sportiv de amploare.
La vârsta de 28 de ani, fiind un alergător deosebit de experimentat, el a studiat nu doar obstacolele pe care trebuie să le depăşească în timpul cursei, dar şi pe cei mai puternici adversari din toată lumea. Şi aceasta nu doar în cadrul Universiadei din Serbia. Este de remarcat că, la ediţiile anterioare ale Universiadei Mondiale, Luchianov a obţinut o medalie de argint (Izmir, Turcia) şi una de bronz (Bangkok, Thailanda, 2007).
În cadrul cursei finale de la Belgrad, el a avut doi adversari foarte bine pregătiţi care nu i-au permis să se distanţeze. Doar măiestria sportivă şi maturitatea l-au ajutat să obţină o importantă victorie cu timpul de 8 minute 25 secunde şi 79 sutimi, cu o singură sutime de secundă în faţa turcului Akkas Halil, care a devenit vicecampion. De remarcat că locul trei i-a revenit lui Uliczka Steffen (Germania), cu rezultatul 8:26.18, ceea ce denotă o luptă acerbă pentru locurile de pe podium.
Alte două medalii au fost obţinute de către alergătoarea Olga Cristea (800 metri) - argint, şi Vladimir Letnicov (triplusalt) - bronz.
Revenit în republică, campionul universitar Ion Luchianov a fost întâmpinat de un număr mare de rude, prieteni, colegi şi jurnalişti. Printre persoanele prezente la eveniment s-au aflat directorul general al Agenţiei Sportului, Andrei Pogurschi, şi preşedintele Federaţiei de Atletism a R. Moldova, Anatol Balan.
Solicitat de jurnalişti, Ion Luchianov a remarcat că a fost cea mai dificilă cursă din cariera sa de sportiv. „Iniţial mă gândeam să preiau supremaţia pe pistă imediat după start, dar ulterior am decis să mă plasez în spatele atletului turc care a învins în două ediţii precedente ale Universiadei. Această tactică s-a dovedit a fi una oportună. Am început accelerarea doar la ultimii 300 metri. Am ajuns la finiş împreună cu turcul. Acesta s-a bucurat prea devreme. Eu am aşteptat să văd rezultatele de pe tabelă. Doar atunci am înţeles că am câştigat având un avantaj de doar o sutime de secundă”, a remarcat fericitul campion.

TIMPUL, 17 iulie 2009

Femeia în jurnalismul sportiv

Cu sute de ani în urmă, pe durata primelor Jocuri Olimpice de la Atena, femeia era obligată să se afle la o distanţă respectabilă de locul evenimentului. Încă mult timp după consumarea acestui for revoluţionar, care se repeta o dată la doi ani (Olimpiadele de iarnă şi de vară), reprezentantele sexului frumos au fost persoane tabu pe arenele sportive şi în împrejurimile acestora. Dar timpul se scurge nemilos, femeile recuperează tot mai multe drepturi care scurtează decalajul dintre poziţiile lor sociale şi cele ale bărbaţilor.
Actualmente, femeia nu doar că reprezintă un etalon al graţiei pe stadioane şi în complexele sportive, dar a pătruns plenar şi în domeniul antrenoriatului sau cel al arbitrajului. De la un timp încoace, simultan cu perfecţionarea jurnalismului sportiv internaţional, femeia se infiltrează tot mai mult şi în această sferă de creaţie. Iniţial, jurnalistele sportive au animat substanţial atmosfera din publicaţiile şi presa electronică de specialitate din străinătate, iar ulterior, spre finele veacului trecut, femeia a devenit o parte componentă şi a jurnalismului sportiv autohton. Nu atestăm o mulţime de ziariste printre membrii Asociaţiei Presei Sportive din Moldova (APSM), însă această prezenţă feminină conferă un dram de elasticitate şi frumuseţe în activitatea noastră cotidiană, a jurnaliştilor de profil.
Trebuie să consemnăm însă, cu regret, că majoritatea femeilor care au ales să profeseze în acest domeniu, preferă să-şi etaleze talentul exclusiv în presa scrisă, fără a accede la posturile de televiziune. Or, anume aici ele ar avea posibilitate să-şi prezinte nu doar potenţialul profesional, dar şi o bună parte din şarmul propriu, care le-ar asigura un rating sporit atât pentru sine, cât şi pentru instituţia în care ar activa.
La posturile TV din ţările vecine, recepţionate pe teritoriul R. Moldova, femeia de mai mult timp a obţinut acces la microfoanele reportajelor sportive, pe când la noi acest fenomen se rezumă doar la prezentarea buletinelor de ştiri.
Subiectul acestui comentariu mi-a fost sugerat de o discuţie pe care am avut-o înaintea meciului de aseară de la Stadionul „Zimbru”, dintre echipa cu aceeaşi denumire şi portughezii de la Pacos de Ferreira. În premieră absolută, transmisiunea unui meci de fotbal de la Chişinău pe teritoriul R. Moldova s-a realizat de către postul de televiziune NIT, care înlocuieşte astfel tradiţionalul partener media al fotbaliştilor, TRM. În acel moment chiar ardeam de curiozitate să observ cum o voce feminină ar comenta un meci cu participarea fotbaliştilor moldoveni. Imediat însă colega de la NIT, Nelly Ioncu, mi-a curmat această ardoare, afirmând că nu ea va comenta acest meci, ci un coleg de la altă televiziune. Oare graţia feminină nu ar conferi un plus de originalitate comentariilor sportive tv şi radio?

TIMPUL, 17 iulie 2009