joi, 23 iulie 2009

Ion Luchianov şi-a realizat încă un vis

Deşi este considerat regina sporturilor, atletismul în R. Moldova nu ne bucură constant cu rezultate performante la nivel internaţional. Din aceste considerente, orice distincţie obţinută de sportivii moldoveni la turneele internaţionale de anvergură reprezintă un succes important atât pentru Federaţia republicană de Atletism, precum şi pentru sportul autohton în întregime.
Liderul incontestabil al atletismului autohton din ultimii ani, alergătorul Ion Luchianov se manifestă prin evoluţii constante care se materializează în rezultate remarcabile, consemnate în cadrul competiţiilor internaţionale şi locale.
Recent, atletul din Slobozia-Duşca (Criuleni) a atins unul dintre obiectivele pe care şi le-a stabilit de mai mult timp în cariera sa de sportiv. Insistent din fire, responsabil la maximum în cadrul antrenamentelor şi cu o tactică disciplinară iscusită pe pistele de alergări, el a urcat pe cea mai înaltă treaptă a Universiadei Mondiale de la Belgrad (Serbia), proba de 3000 metri obstacole, realizând astfel cel mai mare succes pentru echipa noastră la acest for sportiv de amploare.
La vârsta de 28 de ani, fiind un alergător deosebit de experimentat, el a studiat nu doar obstacolele pe care trebuie să le depăşească în timpul cursei, dar şi pe cei mai puternici adversari din toată lumea. Şi aceasta nu doar în cadrul Universiadei din Serbia. Este de remarcat că, la ediţiile anterioare ale Universiadei Mondiale, Luchianov a obţinut o medalie de argint (Izmir, Turcia) şi una de bronz (Bangkok, Thailanda, 2007).
În cadrul cursei finale de la Belgrad, el a avut doi adversari foarte bine pregătiţi care nu i-au permis să se distanţeze. Doar măiestria sportivă şi maturitatea l-au ajutat să obţină o importantă victorie cu timpul de 8 minute 25 secunde şi 79 sutimi, cu o singură sutime de secundă în faţa turcului Akkas Halil, care a devenit vicecampion. De remarcat că locul trei i-a revenit lui Uliczka Steffen (Germania), cu rezultatul 8:26.18, ceea ce denotă o luptă acerbă pentru locurile de pe podium.
Alte două medalii au fost obţinute de către alergătoarea Olga Cristea (800 metri) - argint, şi Vladimir Letnicov (triplusalt) - bronz.
Revenit în republică, campionul universitar Ion Luchianov a fost întâmpinat de un număr mare de rude, prieteni, colegi şi jurnalişti. Printre persoanele prezente la eveniment s-au aflat directorul general al Agenţiei Sportului, Andrei Pogurschi, şi preşedintele Federaţiei de Atletism a R. Moldova, Anatol Balan.
Solicitat de jurnalişti, Ion Luchianov a remarcat că a fost cea mai dificilă cursă din cariera sa de sportiv. „Iniţial mă gândeam să preiau supremaţia pe pistă imediat după start, dar ulterior am decis să mă plasez în spatele atletului turc care a învins în două ediţii precedente ale Universiadei. Această tactică s-a dovedit a fi una oportună. Am început accelerarea doar la ultimii 300 metri. Am ajuns la finiş împreună cu turcul. Acesta s-a bucurat prea devreme. Eu am aşteptat să văd rezultatele de pe tabelă. Doar atunci am înţeles că am câştigat având un avantaj de doar o sutime de secundă”, a remarcat fericitul campion.

TIMPUL, 17 iulie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu