luni, 29 iunie 2009

Două imagini contradictorii ale rugbyului moldovenesc

Deşi este practicat de mai multe decenii pe arenele din R. Moldova, în atenţia publicului larg dar şi a presarilor sportivi, jocul cu balonul oval a pătruns plenar doar prin anii `90, când competiţiile oficiale ex-unionale au început să dispară. În republica noastră, rugbyul are totuşi tradiţii bine înrădăcinate, iar la răspântia dintre secolele XX şi XXI, a fost edificată o generaţie puternică de sportivi talentaţi care inspiră mult optimism pentru viitorul acestei probe sportive, spre satisfacţia federaţiei republicane de profil şi a amatorilor de sport.
De mai mulţi ani, penuria economică care caracterizează societatea noastră a condus la dificultăţi financiare grave, care au stopat dezvoltarea probei în mai multe localităţi, dar au şi diminuat substanţial valoarea turneelor republicane, în care participă, în mediu câte 5-6 formaţii. Să fim de accord, - este foarte puţin. Însă valoarea nu se cumpără la piaţă şi, evident, sportivii talentaţi nu rămân şomeri. În aceste condiţii nucleul echipelor selecţionate de rugby-7 şi rugby clasic au prins contracte extrem de avantajoase în puternicele campionate ale Rusiei, României, Ucrainei, Italiei, Portugaliei şi altele, unde nu doar îşi câştigă existenţa pentru necesităţile proprii şi ale familiilor care îi aşteaptă acasă, dar îşi cizelează şi nivelul de joc.

În Europa – prin Moscova

Recent, la diferenţă de doar o săptămână capitala Rusiei a găzduit două evenimente de amploare la rugby-7, evenimente care au scos în vileag două particularităţi total opuse a rugbyului moldovenesc.
După cum afirmam şi mai sus, graţie participării la campionatele din ţările cu tradiţii rugbystice avansate, R. Moldova are totuşi o selecţionată de un înalt nivel tehnic, care figurează în topul celor mai bune naţiuni de pe mapamond, iar evoluţia selecţionatei de rugby-7 în anul curent, e un argument convingător în acest context. După ce a evoluat în finala turneului preliminar de la Odesa, formaţia condusă de antrenorul Tudor Procopii, a repetat performanţa şi la Moscova. Naţionala R. Moldova s-a calificat în etapa finală a Campionatului European după ce a ocupat locul doi, cedând în meciul decisiv în faţa Italiei.
Echipa noastră a acumulat 32 de puncte din două turnee de calificare şi federaţia FIRA-AER a inclus-o în lista ţărilor participante la turneul final. În afară de formaţia tricolorilor, în cadrul competiţiei vor evolua: Franţa, Portugalia, Italia, Rusia, Spania, Georgia, România, Germania şi Polonia.
Turneul final va avea loc în oraşul Hanover (Germania), în perioada 11 - 12 iulie. Este de remarcat că, simultan cu finala Campionatului European masculine, se va disputa şi finala turneului feminine, unde de asemenea va fi prezentă echipa R. Moldova, ce va concura cu formaţiile Angliei, Franţei, Olandei, Spaniei, Portugaliei, Rusiei, Italiei, Suediei şi Germaniei. Aceste fapte reprezintă imaginea pozitivă a rugbyului autohton.

La nivel de club – batem pasul pe loc

Totul ar fi fost perfect dacă nu ar exista şi o altă faţetă a acestei probe în parametri naţionali. Ziceam mai sus, că absenţa unui campionat de calitate în R. Moldova nu poate conduce la urmări pozitive pentru dezvoltarea acestui sport. La o săptămână după preliminariile campionatului European pe naţiuni, Moscova a găzduit şi ediţia a doua a Cupei Campionilor Europeni, turneu care a reunit un număr de 12 cele mai puternice echipe de pe bătrânul continent. Republica noastră a fost prezentată de campioana naţională USEFS-Blumarine, echipă care poate în turneele naţionale reprezintă o autoritate, însă pentru participare în turneele internaţionale, se pare, are un nivel de pregătire mai puţin satisfăcător.
În prima zi a turneului s-au disputat meciurile din cele două grupe preliminare, moldovenii fiind învinşi în toate cele cinci partide jucate: cu Agen (Franţa) 7-45; cu AZC-AVF (Polonia) 21-27; cu Krasnîi Iar (Krasnoiarsk, Rusia) 0-34, cu Iug (Rusia) 0-50, şi cu Dinamo (Moscova, Rusia) 5-27.
Clasându-se doar pe locul şase în grupa sa, a doua zi, USEFS Bleumarine a evoluat doar în turneul play-off pentru stabilirea ocupantelor locurilor 9-12. În meciul cu NAK (Sofia, Bulgaria), moldovenii au învins cu 24-0, iar în partida pentru locul nouă, du dinamoviştii ruşi, campioana nostră a pierdut cu 10-31, şi a ocupat în final locul zece. Este de remarcat că la ediţia inaugurală a Cupei Campionilor, USEFS-Blumarine s-a clasat pe locul opt.
Şi totuşi turneul echipelor de club de la Moscova a adus şi satisfacţii amatorilor moldoveni ai jocului cu balonul oval. Patru conaţionali de ai noştri, Alexei Cotruţă, Andrei Romanov, Vadim şi Maxim Cobâlaş, au intrat în posesia trofeului principal, evoluând în componenţa învingătoarei turneului VVA-Podmoskovie (Monino, Rusia), formaţia care în finală a dispus de un alt club rusesc Iug Krasnodar. În jocul pentru locul trei polonezii de la AZC-AVF au învins pe Farul Constanţa (România), cu rezultatul de 33-14.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu