duminică, 28 iunie 2009

Fotbalul feminin mai face o tentativă de accedere în Europa

În penuria economică care a afectat crunt societatea noastră, fotbalul feminin, care şi aşa era eclipsat de cel prestat de bărbaţi, tot mai rar ne oferă clipe de o deosebită satisfacţie, din cauza lipsei competiţiilor şi a unui număr respectabil de formaţii participante.
Şi totuşi, meciuri de fotbal cu participarea reprezentantelor sexului frumos se mai dispută şi nu sunt mai puţin dramatice decât cele din turneele masculine. Un lucru însă deranjează. Actualmente doar două echipe reprezintă practic baza fotbalului feminin: Narta Chişinău şi Roma Calfa Puhăceni. Aceste două protagoniste au disputat atât întâietatea în clasamentul campionatului, precum şi finala Cupei R. Moldova. Demonstrând o pregătire mai bună, formaţia din capitală a repurtat victorie în ambele turnee, demonstrând că este un lider autoritar în această probă.
În pofida acestor victorii, Narta Chişinău a decis să nu participe în competiţiile europene, cedând astfel locul principialei sale adversare.
Recent, vicecampioana naţională de fotbal feminin, Roma Calfa (Puhăceni), a aflat numele rivalelor din preliminariile Ligii Campionilor Europeni.
În primul tur, programat pentru 30 iulie - 4 august, ea va juca cu Linkopings FC (Suedia), gazda miniturneului, CFF Clujana (România), Glentoran Belfast United (Irlanda de Nord). În următoarea etapă a competiţiei promovează numai câştigătoarea seriei. E foarte dificil de mizat pe un rezultat pozitiv la acest turneu, în condiţiile când adversarele noastre provin din campionate puternice de tradiţii, iar pentru jucătoarele moldovence, un meci cu un adversar robust, de la care ai ce învăţa, este un lux de nepreţuit.
Această stare de lucruri conduce şi la rezultate modeste (uneori chiar dezastruoase) ale selecţionatelor naţionale feminine.De exemplu, în toamna anului trecut, formaţia noastră de junioare, under-19, evoluând în cadrul primului tur preliminar al Campionatului European (Bosnia-Herţegovina) au pierdut în trei meciuri (cu Rusia, Ungaria şi ţara gazdă) cu un scor total de 0-36. În lotul de atunci al selecţionatei au fost incluse şi patru jucătoare de la Roma Puhăceni. Au reuşit oare aceste jucătoare să studieze cu minuţiozitate „lecţia” bosniacă? Vom vedea după preliminariile Ligii Campionilor Europeni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu