vineri, 26 iunie 2009

Noi adversari pentru cluburile din Divizia Naţională

Competiţiile europene intercluburi organizate sub egida UEFA au constituit întotdeauna un punct sporit de atracţie atât pentru diriguitorii echipelor de club din republica noastră, cât şi pentru miile de microbişti. Sunt ferm convins că, dacă nu ar fi existat perspectivele cupelor europene, formaţiile din Divizia Naţională nu ar avea practic nicio motivaţie de a se clasa pe primele locuri ale clasamentului la final de campionat.
Dacă interesul cluburilor în accederea în turneele europene constă, de ce să nu recunoaştem, în special în primele financiare care le pot încasa în urma participării, atunci miza suporterilor legată de aceste perspective constă în urmărirea meciurilor internaţionale. În ediţia 2009-2010 a cupelor europene intercluburi se înregistrează o serie de premiere la nivel naţional, dar şi în parametri internaţionali. Pentru prima dată se încadrează în „bataliile” fotbalului continental, formaţia Iskra-Stal Râbniţa, posesoare a medaliilor de bronz în ultima ediţie a campionatului intern. Ea va evolua în Europa League (o competiţie aflată la prima ediţie, care înlocuieşte Cupa UEFA), împreună cu echipele chişinăuiene Zimbru şi Dacia. A treia formaţie moldovenească implicată în turneele europene va fi Sheriff Tiraspol, participantă deja tradiţională în preliminariile Champions League. Cupa UEFA nu este ultima competiţie europeană care nu se va mai disputa, lista turneelor defuncte fiind completată şi de Cupa Intertoto.
La începutul acestei săptămâni, în incinta UEFA de la Nyon (Elveţia) au fost stabiliţi adversarii din meciurile inaugurale ale formaţiilor noastre de club. Deşi, iniţial, mai mulţi jurnalişti şi experţi au opinat că rezultatele tragerii la sorţi au fost ghinioniste pentru reprezentanţii fotbalului moldovenesc, ulterior, tehnicienii şi conducătorii formaţiilor au dat de înţeles că „lupul nu este chiar atât de negru”. Este interesant faptul că toţi adversarii provin din state fotbalistice care nu s-au confruntat prea des cu echipele din R. Moldova. Campioana Sheriff va debuta în noua stagiune internaţională cu o dublă întâlnire cu învingătoarea campionatului finlandez, Inter Turku. Echipa scandinavă pare a fi una din cele mai confortabile variante, deoarece au fost evitate asemenea potenţiale candidate, precum Partizan (Serbia), Levski (Bulgaria) sau Makkabi Haifa (Israel). Şi celelalte adversare ale jucătorilor noştri vor evolua pentru prima dată în R. Moldova. În Europa League, Dacia va juca cu Zilina (Slovacia), Iskra-Stal - cu Cerno More (Bulgaria), iar Zimbru cu Okjetpes (Kazahstan).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu