miercuri, 1 iulie 2009

Echipele din provincie iau cu asalt Divizia Naţională

După o pauză de aproximativ o lună, duminică, eşalonul superior al fotbalului moldovenesc porneşte din nou la drum. Ediţia 2009-2010 a campionatului în Divizia Naţională (DN) va include participarea a două echipe noi, ambele din provincie. Deşi mai mulţi experţi presupuneau că 13 echipe vor disputa locurile premiante în campionatul intern din noul sezon, înaintea demarării turneului doar trei formaţii din Divizia A, au primit licenţa naţională care le permite să evolueze în prima ligă valorică. Revenirea unei formaţii găgăuze în Divizia Naţională nu s-a produs, deoarece diriguitorii echipei Găgăuzia nu au convins comisia de livenţiere a Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) că posedă toate condiţiile necesare pentru a evolua la acest nivel.
Astfel, unicele debutante în noul sezon în prima ligă valorică vor fi învingătoarea ediţiei trecute a Diviziei A, Viitorul Orhei şi formaţia Sfântul Gheorghe Suruceni, care, deşi s-a clasat doar pe locul 11 în ediţia precedentă a ligii secunde, posedă un cochet stadion şi condiţiile necesare pentru a găzdui meciuri din Divizia Naţională. În perioada intersezonului, jurnaliştii s-au grăbit să “înmormânteze” două echipe, care se confruntau cu grave probleme financiare, CSCA-Rapid şi Tiligul-Tiras. Însă, doar ultima nu va mai evolua în DN, formaţia “militaro-rapidistă” găsind un nou finanţator s-a înregistrat totuşi într-o nouă cursă competiţională.
Astfel, noua ediţie a campionatului va include participarea a patru echipe din capitală, două din Tiraspol şi câte una din Tighina, Suruceni, Otaci, Bălţi, Orhei şi Râbniţa.
Tradiţional, programul stabilit al turneului este dat peste cap de evoluţiile formaţiilor autohtone în cupele europene intercluburi, astfel că, şi în această ediţie, mai multe meciuri vor fi amânate din cauza participării echipelor Sheriff, Dacia, Iskra-Stal şi Zimbru în Liga Campionilor şi Europa League.
După cum am anunţat anterior, în ediţia de astăzi publicăm programul integral al turului Diviziei Naţionale, 2009-2010, dar în continuare vom face o scurtă analiză a meciurilor primei etape.
Sorţii au “dorit” ca eternul derbi dintre Sheriff Tiraspol şi Zimbru Chişinău să se dispute deja în prima etapă a competiţiei, meciul însă nu va avea loc, deoarece Zimbru în aceste zile este implicată în duelul cu kazahii de la Okjetpes din Europa League. Vicecampioana R. Moldova, Dacia Chişinău va susţine un meci interesant în faţa echipei lui Igor Dobrovolski, Academia-UTM. Sfântul Gheorghe va debuta în DN pe propriul teren de la Suruceni, cu Nistru Otaci. Iar cealalată debutantă, Viitorul, va juca la Bălţi, cu Olimpia din localitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu